News

Rośliny jadalne

Określenie „jadalny ogród” w pierwszej kolejności kojarzy się z warzywami, owocami i ziołami. W rzeczywistości istnieje dużo więcej gatunków roślin jadalnych, niż Ci się wydaje. Posadź je u siebie, a potem ciesz się ich widokiem w ogrodzie, a smakiem na talerzu. Jeśli spróbujesz tej superżywności, zachwyci cię smakiem, aromatem i kolorami.

10 najlepszych roślin jadalnych

Może tego nie wiesz, ale prawdopodobnie niektóre z tych roślin jadalnych rosną już w Twoim ogródku. Wykorzystaj je do przygotowania prawdziwych pyszności, jak na przykład syrop z kwiatowym aromatem, sałatki z płatkami kwiatów lub blanszowane pędy roślinne. Poniżej przedstawiamy 10 najlepszych odmian roślin jadalnych:

  1. Karczoch zwyczajny (Cynara scolymus)
  2. Farbownik lekarski (Anchusa officinalis)
  3. Odmiany kłosowca (Agastache)
  4. Lawenda wąskolistna (Lavendula officinalis)
  5. Kocanki włoskie (Helichrysum italicum)
  6. Krwiściąg lekarski (Sanquisorba officinalis)
  7. Miodunka wąskolistna (Pulmonaria angustifolia)
  8. Fiołek rogaty (Viola cornuta)
  9. Rumian rzymski (Chamaemelum nobile)
  10. Dzwonek brzoskwiniolistny (Campanula persicifolia)

Przekąska z roślin jadalnych

Jednokwiatowe liliowce (odmiana z rodzaju Hemerocallis) są idealnym przykładem pysznych roślin jadalnych. Rośliny te w całości nadają się do jedzenia, łącznie z korzeniami. Ich płatki to gotowa przekąska: wystarczy je zerwać i zjeść. Kwiaty mogą być dodatkiem zarówno do słodkich, jak i słonych dań. Anyżowe w smaku liście kłosowca (Agastache) i młode liście orlika (Aquilegia) dodadzą z kolei wyjątkowego charakteru sałatkom. A czy wiesz, że niektóre rośliny jadalne mogą wzbogacić smak pesto lub masła ziołowego?

Plony z roślin jadalnych każdego roku

Zaletą roślin jadalnych jest fakt, że nie są wymagające w uprawie i rozwijają się od nowa każdego roku. Wszystko dzięki temu, że są bylinami, które należą do roślin wieloletnich. Oznacza to, że po posadzeniu roślin jadalnych możesz zbierać plony i wykorzystywać je w swojej kuchni przez długie lata.

Ciekawostki na temat roślin jadalnych

  • A może by tak urozmaicić napój czymś wyjątkowym? Kiedy potrzebujesz kostek lodu, przed zamrożeniem wody dodaj do niej kilka mniejszych kwiatów jadalnych, takich jak bratki (Viola), rumian (Chamaemelum) czy ogórecznik lekarski (Borago).
  • Wiele roślin jadalnych nadaje się też do zasuszenia, a następnie do wykorzystania jako dodatku do oleju lub octu. Można je nawet dorzucić do cukru, aby Twoje desery nabrały indywidualnego charakteru.
  • Zapomnij o używaniu kupnych wzmacniaczy smaku. Zamiast tego „dosmacz” swoją zupę, dodając do niej lubczyka ogrodowego (Levisticum officinale).
  • W Internecie dostępne są rozmaite przepisy na ciekawe dania z wykorzystaniem roślin jadalnych. Na przykład do przygotowania syropu o smaku lawendy potrzeba jedynie suszonych kwiatów lawendy, wody i cukru. Jest pysznym dodatkiem nie tylko do wody, ale także herbaty, jogurtu i lodów.
  • Uwaga: używaj w kuchni wyłącznie tych części roślin, co do których masz pewność, że są jadalne.

 

Rośliny jadalne Rośliny jadalne Rośliny jadalne

image

Dowiedz się wszystkiego o bylinach

Czym dokładnie są byliny? Kiedy się je sadzi i jak się je pielęgnuje? Poznaj odpowiedzi na te i inne pytania.

image

Rodzaje bylin

Chcesz zasadzić byliny w ogrodzie i potrzebujesz inspiracji? Ogród miejski, nowoczesny lub przyjazny owadom – byliny zadomowią się wszędzie. Kliknij tutaj i obejrzyj inspirujące zdjęcia różnych typów ogrodów.

Rodzaje bylin

Znajdź swoją bylinę